BAHAN-BAHAN:
Daging (dipotong mengikut urat dengan ketebalan 1 inci) - 1 kg
Bawang Kuning (dikisar) - 1 biji
Bawang Merah (dikisar) - 4 biji
Bawang Putih (dikisar) - 6 ulas
Cili Padi (dikisar) - 18 biji
Kunyit Hidup (dikisar) - 1 inci
Daun Ketumbar dan akarnya
Asam Keping - 3 keping
Daun Kunyit - 1 helai
Daun Limau Purut - 4 helai
Serai (dititik) - 4 batang
Lengkuas (dititik) - 3 inci
Santan - 500 ml
Air
Garam dan Gula
Serbuk Kunyit (untuk memerap daging)
Hiasan: Cili Merah, Cili Hijau, Daun Kunyit, Serai
CARA-CARA PENYEDIAAN:
Rendamkan tempurung dan serpihan kayu didalam air untuk seketika dan masukkan ke dalam dulang ketuhar (deep oven tray).
Panaskan seketika didalam ketuhar sehingga menghasilkan asap. Keluarkan dulang tersebut, dan letakkan ‘wire rack’ diatas nya.
Susunkan daging yang telah diperap dengan kunyit dan garam diatas ‘wire rack’ kemudian balutkan dulang dengan pembalut aluminum dan masukkan sekali lagi ke dalam ketuhar.
Daging perlu disalai sehingga masak. Daging yang telah disalai perlu dihiris nipis (lawan urat).
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar didalam periuk bersama daging dan sedikit air.
Masukkan asam keping, daun limau purut, serai, lengkuas dan rebuskan sehingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan santan, daun ketumbar, garam dan gula.
No comments:
Post a Comment