Base
120gram biskut kosong tanpa inti (e.g biskut marie, tiger, etc)
70gram butter
1.Cairkan butter
2.Hancurkan biskut
3.Masukkan butter yang telah dicairkan ke atas biskut , gaul sebati.
4.Tekan adunan ini dalam pan kemas2. Gunakan pan yang boleh buka tepi
5.Masukkan ke dalam freezer (at least 30min)
Lapisan Cheese
250gram cream cheese
120gram gula kastor
170ml whipped cream
1 1/2 sudu kecil gelatin
80ml fresh milk
1.Pukul cream cheese bersama gula
2.Masukkan whipped cream dan pukul lagi
3.Masak gelatin bersama fresh milk sehingga gelatin hancur
4.Masukkan bancuhan gelatin dan fresh milk ke dalam adunan cream cheese
5.Pukul sedikit lagi untuk meratakan adunan
6.Tuang adunan ini ke atas base biskut yang telah dibekukan tadi
7.Masukkan ke dalam freezer (at least 2 hours)
Choc Mousse
250ml whipped cream
80gram gula
50gram serbuk koko
sedikit esen vanila
1 sudu kecil gelatin
1/2sudu kecil kopi/nescaffe
1.Pukul whipped cream sehingga kembang
2.Masukkan esen vanila, gula dan serbuk koko
3.Campurkan gelatin serta kopi/nescafe dengan sedikit air panas utk melarutkannya, kemudian tuang ke dalam bancuhan whipped cream.
4.Kacau sebati.
5.Tuang adunan ini ke atas lapisan cheese td.Pastikan lapisan cheese tadi agak keras dahulu.
6.Masukkan ke dalam freezer(biarkan dlm 1 hour)
Chocolate Ganache
170ml whipped cream
30gram serbuk koko
80 gram cooking choc
30 gram butter
50gram gula kastor
1.Masak kesemua bahan secara double boiling sehingga ganache agak2 pekat
2.Tuang ke atas lapisan choc mousse yang telah keras
3.Sejukkan dalam freezer sehingga semua lapisan keras
No comments:
Post a Comment