Salam Bertamu...

"Usah tangisi akan perpisahan sebaliknya tangisi akan pertemuan. Tanpa pertemuan, maka tiadalah perpisahan"

Hari Tua Ku..

Daisypath Happy Birthday tickers

Pengikut

Monday, November 14, 2011

Resepi Gulungan Kus-Kus dan Sos Kastard Durian - Ezani Masterchef

Cam sodap lak resepi ni, bila tgk kat tv cm nak masuk tv terkam benda alah ni...


BAHAN-BAHAN GULUNGAN DURIAN:

3 helai filo pastri
100gm mentega dicairkan
1 cawan kus kus
3 ulas durian - ambil isinya
Sebiji kuning telur
2 sudu besar krim
3 sudu besar gula

CARA-CARA MEMASAK:

Tuangkan air mendidih di dalam bekas mengandungi kus kus, tutup dan biar masak.
Gaulkan kus kus, isi durian, kuning telur, krim dan gula.
Sapukan mentega cair pada lapisan filo, lipat dua.
Letakkan kus kus atas filo dan gulung filo pastri kepada bentuk jejari.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180’c selama 10-15 minit.

BAHAN-BAHAN KASTARD DURIAN:

5 biji telur kuning
Gula
Krim
Durian (isi dan biji)

CARA-CARA MEMASAK:

Panaskan krim dan isi durian sehingga rasa durian meresap.
Pukul kuning telur bersama gula sehingga sebati.
Tuangkan krim panas ke dalam campuran telur dan kacau.
Masak di atas air mendidih (daun marie/ double boiler).
Kacau sehingga pekat.
Tapiskan dan hidang dengan gulungan kus kus.

No comments:

Post a Comment