Wednesday, November 16, 2011

Resepi Maggi Aglio Olio dan Sos Rempah Kari - Zamir


Bahan-bahan Maggi Aglio Olio:
Setengah Bawang Holland (dihiris)
Satu sudu besar Daun Bawang
1bungkus Maggi Kari
Garam secukup rasa
Satu cawan air

Bahan-bahan Sos:
Air Rebusan Maggi
Satu sudu besar Mentega
Satu sudu besar Tepung
2 sudu besar Krim
Garam secukup rasa
Secubit Gula


Bahan-bahan Ayam:
2 paket Rempah Kari Maggi
1 biji lemon
Dada Ayam
Lada


Cara-cara penyediaan Maggi Aglio Olio:
Rebus Maggi bersama secawan air dan perencah kari sehingga al-dente.
Panaskan minyak dan masak bawang Holland sehingga lembut dan masukkan hanya Mee Maggi yang dimasak tadi.
Tambahkan daun bawang dan garam.


Cara-cara penyediaan Sos:
Masak mentega dan tepung selama 2 minit sehingga menjadi ‘roux’.
Masukkan air rebusan Maggi tadi dan masukkan krim.
Tambahkan gula dan garam.
Cara-cara penyediaan Ayam:
Perap ayam bersama rempah kari dan jus lemon dan lada selama seminit.
Masak ayam selama 15 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment